Utrecht - Breedstraat - middeleeuws riool naar stadsmuur0000.0011

 

 Literatuur

 

- Hoekstra, T.J., "Breedstraat 50". In: Archeologische kroniek van de gemeente Utrecht over 1974-1975, gepubliceerd in Maandblad Oud-Utrecht, 1979, blz. 10-11 ("Onder het westelijk einde van het pand Breedstraat 50 (voorm. gebouw van drukkerij Boekhoven) bleek een nog zeer gaaf gedeelte van een groot middeleeuws riool aanwezig te zijn (af. 16)". Bijschrift afbeelding: "Breedstraat 50. Middeleeuwse slokop gezien van de Breedstraat naar het noorden. Links een zij-inlaat." - dit is de volledige tekst)

- Hoekstra, T.J., "Van Asch van Wijckskade". In: Archeologische kroniek van de gemeente Utrecht over 1974-1975, gepubliceerd in Maandblad Oud-Utrecht, 1979, blz. 8-10 (betreft waarnemingen bij aanleg rioolsleuf: de middeleeuwse stadsmuur vanaf de Van Asch van Wijckstraat tot de oostzijde van het Begijnebolwerk. Aan het oostelijke einde van de sleuf werd de aanzet van de toren De Beer gevonden. Aan de westzijde van het Begijnebolwerk maakt de muur een knik naar binnen bij de 'Wolleweverstoren', na 1528 'De Leeuw' geheten. Van deze toren werd de ronding aan de veldzijde blootgelegd. "Weer verder naar het oosten (afb. 10, 2) bevond zich een riooluitgang die uit de bouwtijd dateerde. De opening was 1,70 m hoog en ruim 70 cm wijd. De onderkant van de uitstroomopening lag op 1,10 minus NAP, maar stadswaarts liep de vloer snel omhoog zonder dat de kap hetzelfde deed. Van het [andere] riool waarvan de opening op afb. 10, 4 en afb. 13 te zien is, is bekend dat het in 1545 aangelegd werd."
(Opmerking: de situatietekening geeft bij nr 2 de plaats aan van het middeleeuwse riool aan: het is gevonden vóór Van Asch van Wijckskade 21. Het is goed mogelijk dat de dit uitgang is van het middeleeuws riool dat gevonden is bij de Breedstraat en dat ook in deze kroniek beschreven wordt. De uitmonding van een tweede riool dat in het voorgaande genoemd wordt, aangegeven bij nr 4 tegenover de zuidwesthoek van de Noorderstraat, kan niet dat vanuit de Breedstraat zijn: het is niet middeleeuws. - jp1117)